Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.13

VENDÉGSÉGBEN

Az Ukrán Országos Önkormányzat, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Ferencvárosi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat tisztelettel meghívja az 1956 Magyar Nemzetőrség főparancsnokát és bajtársait

A meghívást tisztelettel elfogadva, a főparancsnok társaságában, négyen vettünk részt a II. ker. Fő utca 88 szám alatt a 2007-ben felállított Sevcsenko szobornál megtartott emlékezésen, ahol a magyarországi ukrán kisebbség kb. 100 fővel képviseltette magát.
 

bp1.png

 
Tudnunk illik, hogy az ukránok úgy emlékeznek Sevcsenkóra, mint mi Petőfi Sándorunkra. Nyomorúságos jobbágysorban született 1814-ben, de hamar árvasorsra jutott. Isteni tehetséget kapott szép énekhangjával és erre figyelt fel a falujának kántora, aki egyben első tanítója is volt. A jó felfogású, könnyen tanuló fiú tehetségét felismerte a földesura is és taníttatta. Jól rajzolt, verseket írt, amit jó énekhangjával, egyre forradalmibbá tett. Hivatásszerűen kezdett foglakozni az ukrán múlttal és küzdött a jobbágyfelszabadításért. Szorgalmának köszönhetően, kedvelt festővé is vált, így már nem voltak egzisztenciális gondjai, hiszen képeit keresték, és jó meg is fizették. 1847-ben, a kievi egyetem meghívta rajztanárnak professzori címmel és ranggal. Nemcsak honfitársai, de az orosz megszállók is felfigyeltek személyére és veszélyesnek ítélték a nemzet sorsát jobbító tevékenységét, így őt is letartóztatták, majd a börtön után száműzték és obsit levél helyett, közkatonának sorozták, hogy tevékenységét jobban szemmel tudják tartani. Szabadulása után Szentpétervárra való letelepedésre kötelezték. A modern ukrán irodalmi nyelv létrehozója, az ukránság öntudatra ébredésének egyik alakítója, aki abban az évben halt meg, amikor Ukrajnában is megtörtént a jobbágyfelszabadítás, 1861-ben.
A képen látható, hogy milyen örömmel és tisztelettel viseltetnek nemzetük nagy költőjének emlékéhez. Szeretnék én ilyen tiszteletteljes viselkedést látni bármelyik Petőfi szobornál, mert bár a nemzet, legnagyobb költőjeként ismerjük, mégsem tudhattuk meg eddig, hogy Segesvárnál, vagy Barguzinban halt-e meg. Ebben a témában, még vár a lelki fölszabadításunk, de sok még a fehér folt nemzetünk ősi múltjának a megismerésében is. Vissza kell vennünk őseink vallását is, hogy a hazugság helyett, ismét az erkölcs igazsága irányíthassa a magyar nemzet életét is. Sorsukban az is közös, hogy II. Miklós cár ugyanúgy hallgatásra ítélte a mi Petőfinket, mint az ukránok Sevcsenkóját.
A megemlékezés végén, főparancsnokunk v. lvg. Dömötör Zoltán az 1956 Magyar Nemzetőrség elnök főparancsnoka Jubileumi Emlékplakettet adományozott Jaroslava Hartyányinak, a Magyarországon levő ukrán országos önkormányzat elnök asszonyának.
 

bp2.png

 
18:00-kor, ünnepi műsoros estet tartottak a Bp. IX. Vágóhíd út 62 alatt levő Bolgár Kultúra Házában.
Az ukrán-magyar kapcsolatok terén kifejtett tevékenységük elismeréseként, Ukrajna első magyarországi nagykövete Viktor Tkacs kitüntetést adott Szili Katalinnak az Országgyűlés volt elnökének, a Terror Háza igazgató asszonyának, és Tóth Jánosnak, Magyarország ukrajnai nagykövetének. Az ünnepi műsort megtekintette az ukrán Művelődési miniszter helyettese, több magyarországi nagyvállalat vezetője is a jelenlegi ukrajnai nagykövet Jurij Muskat társaságában.
A meghívottak szórakoztatásáról gondoskodott a G. Majboroda Ukrán Nemzeti Érdemes Bandura Együttes (Kijev) zene és énekegyüttese, akik a Kozák induló és népdalok mellett, az Ave Maríjából is betétdalt adtak elő, több, más dallal együtt.
 

bp3.png

 

bp4.png

  

bp5.png

  

bp6.png

 

bp7.png

Az együttes tagjai, önfeledten szórakoznak a részvevőkkel együtt.

 
A műsor befejezése után, az ünnepi fogadáson a finom ételek fogyasztása közben, baráti beszélgetésen vettünk részt, hiszen a jelenlevő ukránok többsége, beszéli a magyar nyelvet is. Ha szükség volt rá, akkor meg ukrán nyelven Soltész Géza, német nyelven pedig Papp Kálmán bajtársunk fordított. Mi, jól éreztük magunkat, és az a barátság, amely összeköt bennünket, egy tágabb egység erősítője lehet.
 
Bencze Pali
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.