Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.09.20

ORSZÁGOS NEMZETŐR TALÁLKOZÓ

 Kép  Kellemes meleg időben, gyönyörű környezetben, 2009. 09. 19-én került sor az első ízben megrendezett országos nemzetőr találkozóra egy Nógrád megyei kis faluban Felsőpetényben a helyi lakosok jelenlétével. Ennek a falunak, talán egyik leghíresebb eseménye az volt, hogy a Rákosi rendszerben, itt tartották házi őrizetben Mindszenty József hercegprímást 1955 novembertől – 1956 október végéig, az Almási kastélyban. Ekkor, a rétsági páncélosok segítségével, a mártírhalált szenvedett Pallavichini (Pálinkás) Antal ezredes parancsnoksága alatt szabadították ki az akkori 56-os nemzetőrök.
A mai találkozót a Nemzetőrség Ifjúsági tagozatának országos vezetője vitéz lovag Valkó Gyula nemzetőr vezérőrnagy és Papp Éva, a település polgármesterasszonya szervezték és a falu rendezte. Az ünnepséget, a falu főterén levő az I. és II. világháborúban elesett hőseinek emlékműve előtt rendezték ahol a helyi baptista fúvószenekar szolgáltatta a Himnusz és a Szózat elénekléséhez szükséges zenét. Majd rövid beszédet mondott Becsó Zsolt a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, aki ismertette az 1848-ban megalakuló Nemzetőrség szerepét és fontosságát.
Utána Horváth Pál, Megújulás Magyarországért Mozgalom vezetője mondott rövid beszédet.
Befejezésként Dömötör Zoltán főparancsnok beszélt a múltról. Az I. világháború gyászos következményéről Trianonról, majd annak következményéről, a II. világháborúról és az utána következő megtorlásokról. Recsk is ennek lett a következménye, majd Mindszenty bíboros házi őrizetbe helyezése is, majd az 1956-os forradalom, és forradalom közbeni kiszabadítása. Igaz, a PESTI SRÁCOK, életük feláldozásával győzelemre vitték a forradalmat 5 nap alatt, de sajnos a mennyiségi és minőségi fegyverek ellen nem győzhettünk, mert a nyugat segítsége csak szavakban nyilvánult meg. Személy szerint, ő is részt vett a forradalomban, amiért súlyos börtönévekkel „jutalmazták”. Beszédét, a következő mondattal fejezte be: Aki magyar, velünk tart!
Ez után több koszorút helyeztek el az emlékoszlop talapzatára, tiszteletük jeléül, hiszen a hazáért életüket áldozókról, soha nem szabad elfelejtkezni.
Majd a falu, a találkozón megjelenteket közös beszélgetés keretében meghívta egy tányér finom babgulyásra, amelyet igazi „gulyáságyúban” főzött a hozzáértő szakács.
 A polgármester asszony adta át azt a zászlót a vendéglátás színhelyén, a helyi futballpálya mellett, amelyet ezután az ifjúsági tagozat csapatzászlajának is nevezhetünk. Zászlóanyává, a főparancsnok Molnár Ágnes nemzetőr ezredes asszonyt nevezte ki. Az adományozó Papp Évát, a 196-os napiparanccsal, nemzetőr őrnaggyá nevezett ki vitéz lovag Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes országos parancsnok. A zászlót, Sóber Géza atya áldotta meg, majd Sellyei Imre baptista prédikátor vezetésével mondtunk el imát, utána Takács Tamás ev. lelkész olvasta föl a 85. zsoltárt. A főparancsnokkal együtt mondtuk el mi is: HISZEK EGY ISTENBEN, HISZEK EGY HAZÁBAN, HISZEK MAGYARORSZÁG FELTÁMADÁSÁBAN. Majd több előléptetés okmányait adta át az érintetteknek.
A magyarságról beszélt néhány mondatban Balla Mihály országgyűlési képviselő is.
Szigeti Mihály nemzetőr ezredes beszélt az augusztus 23-án tartott csömöri „Katinyni” mészárlásról való megemlékezésünkről, Antal József pedig nagy átéléssel szavalta verseket, de gyönyörűen énekelt Veszelka Márta nemzetőr ezredes társunk is. Közösen elhatároztuk, hogy ezután minden évben megrendezzük az országos találkozót.

 

A tudósító: Bencze Pál

nemzetőr alezredes.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.