Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LÁTOGATÁSUNK A 233-AS PARCELLÁBAN

2011.03.20

Farkas Gyuri barátom többszöri kérésére, látogatást tettünk a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben. Célunk, a 233-as parcellában jelenleg is nyugvó 1956-osok „meglátogatása” volt. Láttam a Kisfogház falán elhelyezett emléktáblát, melyre a következő szöveg van írva: „Ez a börtön a kommunizmus magyarországi áldozatainak egyik emlékhelye. Több tízezer magyar szenvedett e falak között ártatlanul, közülük százakat végeztek ki.

 1per1.jpg
 
Állíttatott az 56-os forradalom és szabadságharc 35. évfordulóján”.
A Temetőiroda pénztárából kapott térkép alapján igyekeztünk tájékozódni. Minél közelebb kerültünk a 233-as parcellához, annál elhanyagoltabb lett a táj. Itt, már a parcellajelző kövekről is le vannak kopva a számok, így a kezünkkel tapogattuk ki, a már kidöntött parcellajelző számát is. Érdekes módon, mellette van a 215-ös parcella, ami viszont gyönyörűen karba van tartva. Igaz, ez azon szovjet katonák emlékhelye, akik 1945-ben haltak meg a harcok során. Nyugodjanak ők is békében, azt remélve, hogy a pénz és a politika nem fog hasonló gyilkos háborút gerjeszteni. A 233-as parcellába, nem is tudtuk, hogy hogyan is menjünk be, hiszen olyan ez a parcella, amit már évtizedek óta pusztulásra és feledésre ítéltek. A még meglevő kő fejfákról nagy nehezen le lehet olvasni a neveket. Találtunk ott a sűrűn benőtt részeken több vaskeresztet is, és fölkeltette az érdeklődésünket egy nemzetiszínű szalag. Még egy kis márványtábla is van rajta, ami a többiről hiányzik, és rá van írva:
Itt nyugszik Szabó János 1897-1957. I. 19. Béke poraira. Bizony, ha még, vagy már nem tudnátok, Ő volt a Széna tériek Szabó bácsija. De rajta kívül, még most is itt vannak teljesen elfeledve talán még egykori társaiktól is: Bartók János 17.sor, Bencsik János 6.sor,  Dudás József 18.sor, Katona Sándor 19. sor, Léderer Jenő Tibor 3. sor, Pintér József 18. sor, Pólya Ferenc Sándor 4. sor, Szabó János 18. sor, Szívós Géza 18. sor.
Nem tudom, hogy testüket miért nem vitték a többivel együtt a 300-as és 301-es parcellákba? Ha már itt hagyták őket, és azok számára is fontos 1956, akik ezt megfogalmazták, akkor miért felejtkeznek meg róluk, a hősökről? Igaz, többen csupán haláluk után lettek hősök, mert mi nevezzük őket hősöknek, pedig akkor azt tették, amit a szükség, és a lelkiismeretük diktált. A kegyelet, az kegyelet legyen, akárhol is nyugszanak egykori harcosaink, legalább a sírjukat ápoljuk! Vagy nekik már ez sem jár, mert nem a holokauszt áldozatai? Nekünk, Ők is a holakauszt, a magyar Holokauszt áldozatai. Pár egykori ’56-os barátommal megbeszéltük, hogy rendbe rakjuk nyughelyüket, de csak a mi feladatunk ez? Remélem, hogy írásomat olvassák azok is, akinek hivatalból feladatuk az ’56-os hősök sírjainak rendbetartása, hiszen ez a terület, most a szúnyogok, a kullancsok és az aljnövényzet birodalma. Emberek, ilyen gyorsan felejtünk?
 
 1pr2.jpg
 
 
Tisztelettel, szeretném bejelenteni, hogy 2010. 08. 15.én 14:oo-kor emléktáblát avatunk Törteli Kiss Valéria egykori Corvin közi forradalmárlány tiszteletére a Budapest XXII. ker. Koltói Anna út 1 számú ház falán. Megközelíthető a Móricz Zs. körtértől a 33-as autóbusszal. A nagytétényi Országzászlóval szembeni templom melletti Szabadság út - Zambeli úton balra és Koltói út 1. Ha szabad kérnem, gyertek el minél többen, hiszen a Pesti srácok nem felejtették el Valit sem, de egy harcost se felejtsünk, hiszen mindannyian, értünk is áldozták életüket, mert nem sajnálták az áldozatot azért, amiben hittek. Emlékeztek rá, hogy mi van írva a Kisfogház falára? A bűnösök, még köztünk háborítatlanul élnek, mi meg már egymást is feledjük? Nem kellene!
 
Tisztelet a hősöknek és az áldozatoknak: Bencze Pál az 1956 Magyar Nemzetőrség ezredese
Budapest, 2010. 07. 04-én
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.