Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.11.09

SZÍVÓS GÉZA

 

Íme egy ember, aki csak sodródott az eseményekkel, csupán kíváncsisága vitte a belvárosba és később ennek lett az áldozata.
SZÍVÓS GÉZA 1931.03. 09-én született Budapesten. Anyja neve: Kammerer Mária. Nőtlen, foglalkozása segédmunkás a Söpf-Mérei-Ágoston Koraszülött Kórházban. DISZ tag volt. Iskolai végzettsége 4 gimnázium. Lakhelye: Budapest, II. Bátori László út 37-39.
Őrizetbe vételének oka: lőszer és fegyverrejtegetés.
Ideje: 1956. XII. 18. A II. kerületi Rendőrkapitányság vette őrizetbe, majd átadta a BRFK-nak.
Kihallgatási jegyzőkönyvből követhetjük, hogyan vett részt a forradalomban. 1956. december 11-én lejárt a fegyverek leadásának az ideje és ettől az időtől „fegyverrejtegetés” bűntette miatt, lehetett halálos ítéleteket kiszabni. Miben is hitt a fegyverrejtegetők többsége? Egy újabb lehetőségben, amikor talán már tudatosan használta volna fegyverét? Ki tudja, hiszen embere válogatja.
1956. december 22-én már gyanúsítottként hallgatták ki, hiszen nem tagadta a fegyverek elrejtését, sőt még az okát is megmondta.
1956. október 29-től követhető, hogy merre járt, mit csinált.
Ezen a napon, Hűvösvölgyből azzal a szándékkal ment a belvárosba, hogy meglátogassa a VII. Lenin krt. 8. alatt lakó testvérét Szívós Károlyt. Ez után kíváncsiságból szétnézett a belváros különböző pontjain. A Baross utca felé indult és ott találkozott Ráckevei nevű ismerősével és vele együtt elment a Lőrinc pap térre. Itt megkapta Ráckevei géppisztolyát, mert ő elment haza. Szívós itt éjszakázott többedmagával.
10. 30-án reggel, felszóltak hozzájuk, hogy menjenek ki a Körút és a József utca sarkára, mert ott a cipőüzletet fosztogatják. Beszóltak, hogy gyertek ki, mert belövünk. Erre kijött egy fegyveres férfi, aki közölte, hogy ők a Corvin parancsnokságtól vannak és engedélyt kaptak arra, hogy a rossz lábbelijeiket lecserélhetik.
Visszamentek befejezni a reggelizést, majd utána kimentek a Kálvin térre, ahol többen összejöttek és elhatározták, hogy meglátogatják a Corvin közt. Itt, a parancsnokkal beszéltek, akinek ugyan nem tudja nevét, de mindenki így szólította. Ő közölte velük, hogy nagyon szívesen látnak bennünket, de egy feltétellel: „vagy itt maradunk, amíg győzünk, vagy meghalunk”. Mi meggondoltuk magunkat és elmentünk, de a parancsnoknak azt mondtuk, hogy összeszedjük az embereket és visszajövünk. Majd kilátogattunk a Köztársaság térre, ahova akkor gépkocsikkal igen sok fegyveres érkezett. Egy cigánykinézetű ballonkabátos beküldött bennünket a színházba, ahol minden ablaknál 2-3 fegyveres állt, de kijöttünk onnan és a Pártházzal szemben épületbe mentünk és az emeletről mi is lövöldöztünk a Pártház felé, amíg el nem küldtek bennünket. Majd amikor a harc csöndesedett, elmentünk a Pártház felé, ahonnan fegyveres civilek, több személy kísértek ki az épületből. Estére ismét visszamentünk a Lőrinc pap térre.
10.31-én délfelé, ismét meglátogattam az öcsémet, majd a Baross utcai tanácsházán egy Szabó nevezetű hdgy. -tól kaptam fegyvertartási engedélyt.
11.01-én elhatároztuk, hogy elmegyünk Győrbe, mert azt hallottuk, hogy ott külföldi szállítmányokból csokoládét osztanak. A Margit hídnál fölszálltunk egy tehergépkocsira, de mivel Győrben nem volt csokoládéosztás, még aznap vissza is jöttünk egy másik stoppos gépkocsival.
11. 02-én hazamentem a lakásomra, hogy majd 4-én újra visszajövök
11. 03-án lementem a Kultúrotthonba, majd felmentem Cserhalmi Ferenc Ady ligeti ismerősömhöz és nála töltöttem az éjszakát is.
11. 04-én reggel visszamentem Remetére és a Petőfi Kultúrotthonból fegyveresen fölmentünk a Várhegyre és Petőfi Akadémiától vártuk a parancsot a feladatra. Mivel parancs nem érkezett, hazamentünk.
11. 05-én lementem a Kultúrotthonba megnézni, hogy mi újság van. Egy gépkocsi, éppen ruhát hozott, amiből kaptam én is egy pár gyakorló csizmát, majd élelemért szaladgáltam és ezzel telt el a következő nap is.
11. 07-én ismét lementem a Kultúrotthonba és ott nagy volt a szaladgálás, mert elterjedt a hír, hogy a Nagyrét felől jönnek az oroszok. Több fegyveres elment megnézni, hogy fölvegyék velük a harcot, de én maradtam a Kultúrotthonban.
11. 08-án ismét élelmiszert kerestem.
11. 09-én értesültem róla, hogy a Széna tériek kijöttek és a raktárból elvitték az élelmiszert, majd tovább mentek nyugat felé.
 

sz1.png

 
November közepén, megbeszéltük Kerekes Róberttal, hogy a megmaradt fegyvereket és lőszert elrejtjük a lakásomnál levő szamáristállóban. Elkészítettük a fegyvereknek a helyet úgy, hogy az istálló falából kiszedtünk téglát, mélyedést vájtunk és kibéleltük, egy bádoglemezt meg azért helyeztünk oda, hogy a föld ne omoljon rá a fegyverekre. A fegyvereket kocsikenőccsel lezsíroztuk, zsírpapírba becsomagoltuk, majd madzaggal átkötöttük. 3 db. géppisztolyt, 1 db. TT. pisztolyt, 5-6 db. géppisztoly tárat, sok doboz töltényt, több kézigránátot, 3 db. benzines palackot rejtettünk el. Erről, csak mi tudtunk ketten Kerekessel. Nem sokkal később elhelyezkedtem és hallottam, hogy a fegyvereket be kell szolgáltatni. Kerekessel nem tudtam beszélni, de nem akartam a fegyvereket sem bolygatni, ezért nem szolgáltattam be, de féltem az esetleges felelősségre vonástól is.
Előállításom alkalmával, magam mutattam meg a fegyverek rejtekhelyét a rendőröknek.
Szívós Géza nem is önmagának köszönhette lebukását, hanem a társainak, akik hittek a mesékben. Valakinek elhitték, hogy a Nagykovácsi erdőben olyan partizánok vannak, akiket a Petőfi laktanyából élelmeznek. Ezt az egységet 700 főben vélelmezték. November 9-én is azt terjesztették, hogy Király Béla 700 főnyi forradalmárral rendelkezik Nagykovácsi térségében, pedig ez sem volt igaz. Nem voltak tisztában a valóságos helyzettel, hogy a forradalom és szabadságharc elbukott. Biztos, hogy a besúgó hálózat működött. Erre utal az a körülmény is, hogy abban a tudatban voltak, hogy a Hármashatárhegyi régi sporthangárban levő rádióadó még decemberben is működött, pedig november közepe táján azt is felszámolták, bár a látszatot fenntartották, hogy minél több forradalmár, még tenni akaró személy, hallgasson a hamis propagandára. Ilyen tenni akaró személy lehetett Kerekes Róbert is, aki kereste azt a személyt, aki a honvédségtől rádió adó-vevőt tudna szerezni, hogy ismét működtetni lehessen a rádióforgalmat. De kik között? Kerekes egyik ismerősét Nagy István volt nemzetőr parancsnokot környékezte meg azzal a céllal, hogy ő szerezzen egy készüléket erre a célra. Nagy István, miután látta, hogy ez törvénybe ütköző cselekedet, nem azt mondta, hogy nem tudja a feladatot megoldani, hanem vállalta, de jelentette az esetet a főnökének, aki megtette a szükséges intézkedést. Erről a jelentésről egy Kárpáti László hadnagy által írt jelentés is tanúskodik.  Kerekes Róbert is dicsekedett kapcsolataival és megnevezte többek között Szívós Gézát is. Ennek a jelentésnek a következményeként, a nyomozó hatóságok felgöngyölítették a kis csoportot. 1956. december 17-én 19:30-kor kellett volna Nagy Istvánnak az adó-vevőt átadnia Kerekes Róbertnak a II. ker. Boldogasszony-Tompa út sarkán levő „Gödör” vendéglő előtt. Kerekes Róbert ezen az estén Varga Antal lakásán hagyott egy üzenetet, amelyben a találkozóra hívta Varga Antalt is. A felesége olvasta el a levelet és mivel a férjével nem találkozott, ő ment a megadott helyszínre. Útközben fegyveresekkel találkozott, és megszólított két fiatalt, akiket férje társainak hitt és figyelmeztetni akarta őket is és a férjét is a fegyveresek jelenlétére. Őt a helyszínen elfogták, innen már könnyű volt a felgöngyölítés.
Az ítéletet hozták: Molnár Ferenc szds. a tanács elnöke
                              Drapál Ferenc alezredes katonai ülnök
                                  Molnár Bernát őrnagy katonai ülnök.
 
A vádat képviselte: Bogár András szds. katonai ügyész.
1957. 01.03-án 13:45-kor végezték ki a karhatalmisták, golyó által Szívós Gézát.
A kivégzés helyszíne nincs pontosítva.
Nyughelye a Rákoskeresztúri Temető 233-as parcellájának 18. sor 10-es sírjában van.
Bencze Pali
Felhasznált irodalom:
Hadtörténeti Levéltár.  HL (Rgt)2003/1957.
 ÁBTL. 3. 1. 9. V- 141356- os számú Vizsgálati Dosszié.
 

sz2.png

 
Bencze Pál
2012. 09. 20
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.