Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.04.18

2010. 04. 12. - Még most sincs vége

2010-04-12-én, abban a tudatban mentem a TV ostrom per tárgyalására, hogy befejeződik az elsőfokú tárgyalás. Az én listám szerint, még nem született ítélet a 2., a 18., a 21., a 26., és a 29., rendű vádlottak ügyében, de úgy látszik, hogy én tévedtem, hiszen már csupán három vádlott vár ítéletre. Azt gondolom, hogy fárasztó volt már mindenki részére, hiszen úgy látom, hogy az ügyvédek is szeretnének már túl lenni, hiszen annyit helyettesítették egymást, hogy néha a bírónő is nehezen igazodott ki, hogy ki, kit is helyettesít. A vádlottaknak, igen sok pénzükbe került már a „nem elég eredményes” védelem, de úgy hallom, hogy már a Jogvédők sem védenek ingyen, bár erről csak elvétve nyilatkoznak a vádlottak is, így többen mondták, hogy önként adtak egy összeget, de volt, aki határozottan állította, hogy tőle kértek. Nem tudom egykor mennyi pénz gyűlt össze a megvádoltak védelmére, mennyit használtak el belőle, mennyi maradt még, de az ügyvédek nem arról híresek, hogy veszítenek a védelmen, a jogi képviseleten.

 

Kép

De térjünk vissza a mai napra: a legutóbbi tárgyalásról azzal ment el a 26. rendű vádlott, hogy az antropológia szakértőtől elhozza a szakvéleményt, hogy az ő ö ügyében is megszülethessen az első fokú ítélet. Ezzel szemben, a szakvélemény még nem érkezett meg a bírónőhöz a mai napig sem, így ítélet sem születhetett ma. A 18. rendű vádlott most is beteg, de mintha nem tudná ezt az ügyvédje, megjelenik a bíróság előtt. A bírónő tárgyalná az ügyet, ha lenne vádlott. De nincs itt! Közli az ügyvéddel, hogy április 15-én13:00-kor ugyanide várja mindkettőjüket. Az ügyvédnek nem jó az időpont, a bírónő pedig ekkor tárgyalhatja e helyen az ügyet. Mit is kellene erre mondanom? Röhej! Itt, emberek sorsáról döntenek, de a törvény, akkor tölti be rendeltetését, ha mindenki betartja. Le kell írni, hiszen az anarchiát látom, és azért mégis rendnek kellene lenne itt is, de hol van rend ma ebben az országban. Tegnap, országgyűlési választás volt, amelyből, a FIDESZ került ki győztesen. 1848, és 1956 eszméire hivatkozik.

 

Kép

 

Vajon, mit fog megvalósítani belőle? Remélem, hogy a rend megvalósul. Én, tudom, hogy mit kellene tenni. De késik a 21. rendű Hocza Elek vádlott védője is, 50 percet, és végre elkezdődik a tárgyalás, addig meg néztük egymást. Az ügyész ismerteti a vádat, a védő elmondja a gyenge védőbeszédet, a bírónő pedig rövid szünet után, ismerteti az ítéletet, amely a következő:

Hocza Elek 21. rendű vádlott bűnös, társ tetteként elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarásának bűntettében, csoportosan, társ tettesként felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntettében és súlyos testi sértés bűntettében. Ezért őt a bíróság, halmazati büntetésként 2 év börtönbüntetésre ítéli, de a végrehajtást 5 évre felfüggeszti. Esetleges végrehajtás esetére, a fogva tartásban töltött időt, beszámítja. Kötelezi a vádlottat a bűnügyi költség viselésére, bár az összegszerűséget nem közölte. Ítélete indoklását, a tanúmeghallgatásokra és a szakértői véleményekre alapozza. Hangsúlyozza a vádlott büntetlen előéletét, és nem tartja szükségesnek a törvény teljes szigorát vele szemben alkalmazni. E büntetés 2 évben meghatározott kiszabása még megengedett felfüggesztve, mert ennél több már nem függeszthető föl.

 

Kép

 

Az ügyész, három nap gondolkozási időt kér. A vádlott és védője, rövid konzultáció után felmentésért fellebbezést jelentett be, amit majd a Fővárosi Bíróság fog tárgyalni. A legközelebbi tárgyalás, április 15-én 13:00-kor lesz, amire remélhetőleg elmegy a két utolsó vádlott. Most, nem leszek ott, hiszen én is megyek Erdélybe, facsemetét ültetni. Jó időt nekünk, szerencsét az ítéletre váróknak.

 

 
Bencze Pali
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.