Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.02.28

2010. 02. 24 - A TV OSTROM PERBŐL MÁRA ENNYI JUTOTT

2010. 02. 24-én, folytatódott a per, de mára már egy kisebb teremben, mert még 10 vádlott vár sorsára. Késik a bírónő, igaz, csak 12 percet. A mellettem ülő szakértőnő, egyre az óráját nézi, látom az arcán a felháborodást, és velem közli is, hiszen ő pontosan érkezett, és még máshol is van dolga, kötelessége, mert a temetésre várót is megilleti a tisztelet, a pontos megjelenés. Ha valami 8:30-ra van rendelve, akkor miért nem akkor kezdődik? A Törvény alkalmazóira is vonatkozik a pontosság, hiszen a Bíróság tekintélye, méltósága csorbul, ha Ő, nem tartja magát ahhoz, amit mástól megkövetel.
Azért a tíz vádlott mindegyike sincs jelen, de van, aki késik is. Bár volt elég hely, de pár érdeklődőt, a szigorú biztonsági őr, csak a bírónő engedélyével engedett be. Még mindig folyik a tanúk meghallgatása. Vajon, mennyit számít a védelem tanúi által elmondott vallomás az ítéletnél?
Kép Először az ügyész ismerteti a 26. rendű Tóth Áron, és a 39. rendű Kelemen Zoltán elleni vádat, mivel hosszabb idő óta nem jelentek meg a tárgyaláson. Ma sem tesznek vallomást, ezért a bírónő ismerteti a nyomozati vallomásaikat. Tóth Áron esetében meg kell hallgatni még egy tanút, mert még itt sem minden világos. (Palibácsi nem vagyok benne biztos de a vádlottak nevét csak rövidített formában szabad közölni pl.: T. Áron vagy K. Zoltán. Én például nem szeretem mikor kiírja a teljes nevemet.)
Elrendelték a 39. rendű vádlott elmeszakértői vizsgálatát is. Igaz, hogy 15 éve hajléktalan, de 2006. szeptember. 18-án és a mai nap is beszámítható. Antiszociális személy, de cselekményeiben sem akkor, se most, nem korlátozott. A kis cigánygyerek egykedvűen fogadja a véleményt, és közli a bírónővel, hogy ő most leül a padra. Akkor is a Fedél Nélkül c. újság árulása céljából ment a Szabadság térre kissé ittasan, de a korlátot nem akarta ő az autóra dobni, csak a lépcsőn volt útjába. Így sikerült.
Majd az antropológus szakértő hölgy (Dr. Susa Éva) mondja el a 27-ed rendű J. Ádám ügyében megállapításait, hiszen a vádlott tagadja a terhére felrótt cselekményt, bár sohasem tagadta, hogy ott volt. Az antropológus szakértő a rendelkezésére bocsájtott felvételeket hasonlította össze a vádlott később, a laborban készített fényképeivel. Pár antropológiai jellemző ugyan fellelhető, de összességében az azonosság nem mutat a pozitív felé, és ez nem elég ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: a két személy azonos. A vádlott ügyvédje dr. Gál Péter többször fel is tette a kérdést, hogy a két kép személye azonos-e? A konkrét igen vagy nem választ a szakértőnő szándékosan kerülte, mert egy antropológiai vizsgálat csak hasonlóságokat mutathat ki és jelen esetben ez az azonosság alig-alig hajlik a megállapítható egybeesés felé.
A Bíróság meghallgatta a 25. rendű Bara Fekete Richárd tanúit is, hiszen ellene a mobil telefonja cellainformációit is felhasználja a Bíróság a vád bizonyítására. A vádlott nem tagadja a telefon használatát, de az ellen határozottan tiltakozik, hogy a vád által megjelölt időben ő a vád helyszínén lett volna. 21:30 körül már otthon volt és a továbbiakat a HIR TV-n keresztül figyelte. Ezt támasztják alá a családtagjai is. Koncepciónak tartja a vádat, és ki is jelenti, hogy ha a Bíróság ilyen bizonyítékok alapján ítél, az nem nevezhető igazságosnak. A bírónő figyelmezteti is a kijelentéséért, de a vádlott fenntartja a véleményét. Hát, ma ennyi történt. Hogy miből mennyi igaz, azt a megvádoltak tudják. A megvádoltak remélik, hogy hamarosan az is ott lesz a vádlottak padján, aki mindezt a felháborodást kihozta belőlük ugyanis meggyőződésük, hogy ügyüket nem lehet kiragadva, minden politikai, társadalmi beleágyazottság nélkül pusztán egyoldalú cselekménysorként "vegytisztán" tárgyalni. Amíg az okozatot összekeverik az okkal, amíg nem tisztázottak a körülmények a részvevő személyek és azok indítékai, amíg csak azokat akarják felelőségre vonni akiket valamilyen perverz szelekció folytán kiragadva egy hatalmas embertömegből prédaként odadobnak a közhangulat és a politikai ragadozók elé, addig ez az ügy egyoldalú, és igazságtalan. 2010. április 1-én ugyanitt, 8:30-kor folytatódik. Az időpont hallatán meg is jegyezték: ez nem vicc, a „Bolondok Napján”? Majd meglátjuk, hogy kinek, mit hoz ez a nap.
A tudósító: Bencze Pali.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.