Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.15

2009. 03. 24-25-26 - ÚJABB HÁROM NAP A MEGHALLGATÁSOKBÓL

 Kép

 

Klément János 12. rendű, és Balogh Péter 11. rendű vádlottak.

 

2009. 03. 24-25-26 tanúmeghallgatásai.

Bocsánat a kis kitérőért, de azt gondolom, hogy minden, mindennel összefügg, bár van, aki ezt is vitatja. Az elmúlt hét óta, történt egy, s más a politikában, de hogy változott-e valami, azt nem tudom, vagy csak nem érzem, de tudom, hogy jobb nem lett, és nem is lesz, amíg nem lesz valódi rendszerváltás, mert úgy érzem, hogy csak a színjáték folytatódik, hiszen Gyurcsány, erőteljesen taktikázik, hiszen ha nem is miniszterelnökként, de pártelnökként még részt kér a hatalomból. De meddig, hiszen már úton vagyunk a szakadék felé, és ebből ezzel a módszerrel, nincs kilábalás. Pedig neki is el kell számolnia azokért a tettekért, amit a nemzet ellen tett. Az öszödi hazugságot is azok szivárogtatták ki, akiket a folytatásból kihagytak, pedig meggyőződésem, hogy az egész parlament tudott a beteg hazudozásáról. Már 2006. 09. 17-én le kellett volna mondania, vagy inkább ki sem lett volna szabad nevezni előtte sem, hiszen állítólag a demokráciában, a nép választ, de most, a párt választ miniszterelnököt, az ellenzék pedig asszisztál hozzá. A NÉP meg hiába tiltakozik, mondta Gyurcsány: majd hazamennek. Abban is tévedett, mert ma is ott vannak a nemzetben gondolkozók, ahol kell, csak sajnos, még mindig kevesen. Idézem Torockai László záró mondatát az elmúlt heti tanúvallomásából: „A végén, már csak a rendőrök tárgyaltak velünk, mi meg abban a tudatban voltunk, hogy megbukott a Gyurcsány kormány. Sajnos, ez nem következett be”. Ez az ember, aki nyomorunk okozóinak bábja, látványosan lemond, de mi a bizonyíték, hogy ez is csupán nem újabb színjáték? Most, három jelölt is van, de egyiket sem választanánk, bár azt gondolom, hogy normális ember ebben a rendszerben nem vállalhatja a „trójai faló” szerepét. A tárgyalás folytatódik a bíróságon is, és azok fognak bűnhődni, akik hittek abban, hogy történelmi események résztvevői lesznek akkor, amikor tömegnyomással próbálták kikényszeríteni a Kossuth tériek jogos követelését, hiszen abban a tudatban tették, hogy végre, megtörténik majd a valódi rendszerváltás. Lám-lám, egyesek még mindig tagadják a petíció létét, pedig a gépeltnek egy másolata az én birtokomban is itt van, de adtam egyet a HIR TV jelen levő stábjának is. Remélem, hogy a Torockai féle kézzel írott példány fénymásolatai is a kezembe kerül egyszer, ha kiderül, hogy kinek a birtokában van.
24-én, 16 tanút hallgatott meg a bíróság. Ha egy mondatban akarnám a lényeget elmondani, akkor azt írnám le, hogy egyik tanú sem tett terhelő vallomást a vádlottakra. De azért történt itt más is, bár ez a lényeg mutatja a káoszt, hogy a TV vezetői, nem álltak a helyzet magaslatán, hiszen a petíció átvételének a megtagadása után, a hiányos fölszerelésű, de csapatmunkára képtelen rendőrökkel akarták megoldatni a problémát, még mindig a régi, diktatórikus eszközzel. A vádlottak egy része, még annak a gondolatának is hangot adott később, hogy talán föl akarták áldozni ezeket a rendőröket? Talán ez így nem igaz, legalábbis remélem. Monopol helyzetük tudatában, elképzelhetetlennek látták, hogy a köz szolgálata lenne a feladatuk, hiszen ezt, eddig sem tették. A mai napon megidézettek pedig elmondták, hogy hogyan élték meg ezt a napot parkoló őrként, hangmérnökként, és más beosztásban dolgozóként, de azt mindannyian tanúsították, hogy főnökeik, nem voltak a helyzet magaslatán, és azok, ezzel igencsak hozzájárultak a kialakult helyzethez, csak ők, most, nem ülnek a vádlottak padján. Nem bizonyosodott be, hogy a műsorszolgáltatást le akarták volna állítani, hiszen amikor a vezérlőpultos helyiségig eljutottak, Géczi Alajos hangmérnök, emberi hangon szólva kérte őket, hogy ne csináljanak kárt, bár ezt a szándékot ő sem tapasztalta. Kérésére a kíváncsiskodó emberek távoztak is a helyiségből, tehát a közüzem működését, nem zavarták meg. A jelen levő HIR TV munkatársai, rövid beszámolót közöltek is a nap lényeges tanúmeghallgatásáról. Csupán egy tanú nem járult hozzá, hogy felismerhető legyen az arca és a hangja, de akkor már én maradtam meg tudósítónak a tárgyaló helyiségben.
25-én, 8 tanút hallgatott meg a bíróság. Ez a tárgyalási nap azzal kezdődött, hogy a mai napra berendelt tanúk, megfenyegették a HIR TV jelen levő stábját, hogy az ő engedélyük nélkül, hogy mertek az előző napon megjelent tanúk beleegyezése nélkül a Híradóban bejátszani pár percet? Tanúsíthatom, hogy amíg a stáb jelen volt, senki nem tiltakozott arca, vagy hangja rögzítése ellen, de ma, csak hátulról lehetett a tanúkat mutatni, hangjukat meg torzítani kellett volna. Bár ehhez joguk van, de úgy látszik, hogy a hiteles tájékoztatást, nem tartja minden TV szívügyének, hiszen jelen lehetett volna a magyarnak nevezett televízió stábja is, de a közszolgálati televízió, ma sem akarta a közt szolgálni, ugyanúgy, mint 2006. 09. 18-án este. Ma hallgatta meg a bíróság Szabó Zoltán szolgálatvezetőt is, aki egykor fogadta a petíciót hozó Torockai Lászlót, és Takács Andrást. Ő telefonált a hírszerkesztőt keresve, az ügyeletes diszpécsernek, akivel üzenték, hogy azért nem tudnak lejönni, mert hírt szerkesztenek. Nem hatotta meg őket Torockai kijelentése sem, hiszen az ügy el van döntve: legyen bármi, nem tárgyalunk. Hogy miért? Csak! Hiszen rá bízták a rendőrség értesítését is, és megpróbálták az ajtókat is bezárni, de Takács András meg nem akart kimenni, mondván, neki is joga van itt lenni. Persze, hogy neki sem lett igaza, hiszen őt meg a rendőrök tették ki. Pedig Takács András még azt is mondhatta, hogy minden forradalom így kezdődik. Gondolom, hogy ez alatt ő azt értette, hogy a nép követelését mindig a legmodernebb hírközlő eszközzel akarják bejelenteni.
Majd következett a biztonsági főigazgatónő meghallgatása, aki egykori rendőr lévén, próbálta szervezni a rendőröket, hiszen a háromféle egység, nem tudott egységként működni.
Majd Dubi Béla 22. rendű vádlott intézett kérdést a tanúhoz, hogy határozott rendőri irányítással, meg lehetett volna-e akadályozni a támadást? A válasz ennyi volt: nem a rendőrök kezdték a támadást, hiszen nem oszlatni akartak, hanem magukat védték, és a rongálást, meg a behatolást akarták megakadályozni.  Egy megjegyzés: ekkor, tudta-e valaki, hogy behatolás lesz?
Edelényi Gábor 1. rendű, és G. O. 18. rendű vádlottak is megkérdezik a tanútól, hogy ott volt-e a kezdetektől, hogy ezt állítja? A tanú, nemmel válaszolt.

Majd következett az elnöki kabinet vezetője, aki este jött be az események hatására. Elmondja, hogy addig viszonylagos nyugalom volt, amíg a rendőrök, föl nem adták a védelmet. Látta a bejövő tüntetőket is, akik inkább szemlélődők, mintsem agresszívak voltak. Ekrem Kemál György 17. rendű vádlott, kérdést idézett a tanúhoz, hogy segített-e Rudi Zoltánnak, amikor a laptopokat, és a számítógépeket pakolta az autójába? A tanú azt mondta, hogy ő erről nem tud. A bírónő föltette a kérdést Ekrem Kemál György felé, hogy tudja-e ezt a vádat bizonyítani? 

 

Kép

 

Ekrem Kemál György 17. rendű, és Bokor László 36. rendű vádlottak.

 

A vádlott, azt válaszolta, hogy 6 tanú fogja bizonyítani. A mai napi tanúmeghallgatásokról is elmondható, hogy a vádlottakra, senki nem tett terhelő vallomást.

26-án, a bíróság 9 tanút hallgatott meg. A mai tanúk rendőrségi följelentéseket tettek, főleg a parkolóban levő gépkocsik rongálása miatt. Dr. Kép Czeglédi László, aki a Közalapítású Kuratórium elnöke, az elnökség döntését végrehajtva tette meg a rendőrségi följelentést ismeretlen tettes ellen, a székházban tett károkozás miatt. Ő, közszereplőként, nem tiltakozott a kamera fölvétele ellen. A tanúnak Ekrem Kemál György föltette a kérdést, hogy mikor hozzák vissza az elvitt laptopokat? A tanú fölháborodott a kérdésen, és azt mondja: följelentsem? A vádlott: ha úgy gondolja, tegye meg. A hangnemért, a bírónő, figyelmeztette a beszólókat is, aki egyébként, a tárgyalás fegyelmét, határozottan kézben tartotta. A mai nap tanúi, az első tanú kivételével, nem járultak hozzá arcuk és hangjuk rögzítéséhez, de senki nem tiltotta, hogy a neve valahol le legyen írva. Ennek is meglett az eredménye, mert már a HIR TV sem játszott be részleteket a Híradókban.
A székház, nem a magyar állam tulajdona, hanem ha jól értettem, akkor a Poloc Zrt. tulajdona, így a cég képviselője tette meg a rendőrségi feljelentést, az épületben keletkezett kár miatt, ami az előzetesen becsült 50 millió helyett 20 millió Forint.
 Bende Balázs Híradó szerkesztő, védői kérdésre elmondja, hogy a főnökétől, Kert Atillától kérdezte meg, hogy van-e joga átvenni a petíciót a Kossuth tér küldötteitől? Kert Atilla nemleges választ adott azzal a kiegészítéssel, hogy ha hoztak valamit, akkor azt tegyék le a portára. Védői kérdésre elmondja továbbá, hogy a műsort szerkeszteni nem tudták, eszköz hiányában, ezért áttértek az élő adásra. A válasz pontosítása során elmondta, hogy a felvett anyagot azért nem tudták földolgozni, mert a felfelé is terjedő könnygáz, lecsapódása során, olyan réteget képezett a padozaton, hogy az, csúszóssá vált. A feldolgozandó anyagot pedig azért nem tudták feldolgozni, mert azok az eszközök eltömődtek a könnygázlecsapódás termékétől, és működésképtelenek lettek, mert a szalagon levő speciális szinkron nem állt össze. Azt is jó lenne tudni ezek után, hogy a rendőrség által alkalmazott könnygáz, okozhat-e, okozott-e, vagy valakinek okozott-e egészségkárosodást? Összegezve, a mai napon is megállapítható volt, hogy a vádlottakra, senki nem mondott terhelő adatot. A tanúk elmondták azt is, hogy a gépkocsikban keletkezett káruk megtérült.
Végezetül, a bírónő közölte a következő tárgyalás időpontját, amely 2009. június 23-án és 24-én várható 08.30-tól. Azt gondolom, hogy még továbbra is folytatódik a tanúk meghallgatása.
 
Bencze Pali
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.