Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.15

2009. 03. 18. és 19. - FOLYTATÓDIK A KÖZÉRDEKŰ ÜZEM MEGZAVARÁSÁNK PERE

Kép

 

Hazafiak egy csoportja balról jobbra: Rózsási Atilla 14. rendű, Kiss Gergely András 24. rendű, Gelencsér Gergely 9. rendű vádlottak engedélyével.

 

Azt gondolom, hogy a média már nem érdeklődik az esemény iránt, mert ez ma, már nem szenzáció, hanem szomorú valóság, és ez nem kelt fel érdeklődést a szenzációéhes médiában. Csupán a HIR TV, és az ECO TV érdeklődésére számíthatott ma is. Dr. Szabó Noémi tanácsa, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, folytatta a 2006. 09. 18-én történt Tv ostrom néven elhíresült esemény tanúmeghallgatását. Igaz, hogy 2008. 12. 11-én, öt jogerős ítélet született, így a vádlottak és a védők egy része, az információhiány következtében arra gondoltak, hogy folytatódik az ítélethozatal. Dr. Gaudi Nagy Tamás védő, hangot is adott ezen aggodalmának a bírónő felé, így ő tájékoztatást adott az eddigi ítéletek indokairól. Mind az öt vádlott, beismerő vallomást tett, és az ügyésszel egyetértésben meg lehetetett hozni a felfüggesztett ítéleteket, amit a vádlottak is elfogadtak, így jogerőre emelkedhetett. Némely vádlott, ma is azt mondta, hogy ő is együttműködő volt, és elismerte a terhére rótt vádakat, és úgy érzi, hogy jó lenne már tudni, hogy mi lesz az ítélet, bár nem azzal a szándékkal mentek a székházhoz, hogy ostromlók legyenek, csak sajnos, olyan helyzetbe kerültek, hogy nem volt visszaút. Gaudi Nagy Tamás, indítványozta a bírónőnél Torockai László meghallgatását, aminek a bírónő helyt adott és a holnapi napon meg kívánja hallgatni.

Először, a 12. rendű vádlott, a ceglédi lakos Klément János elleni tanúk kerültek meghallgatásra, ahol az egykor közeli ismerőse, érintettség miatt, nem tett vallomást. Majd két ceglédi rendőr, a hamis tanúzás büntethetőségére való figyelmeztetés után, kijelentették, perben, haragban nincsenek a vádlottal, és a jelenlevők között felismerték azt a személyt, aki részt vett az „ostromban”, hiszen régi ismerősök, amit bizonyított az egyik tanú tegező hangneme. A vádlott tagadta a terhére felrótt kődobálást, viszont elmondta, hogy az egyik tanúval haragban van, mivel egyik alkalommal tettlegesen lépett fel ellene, és a verésben ő is részt vett. A másik tanú, csak a becenevén ismerte.
Majd következett a vízágyút kezelő rendőrök meghallgatása, akik elmondták, hogy Majoros Zoltán alezredes parancsát végrehajtva teljesítették a feladatot. Többségük, már nem szívesen emlékszik az esetre, és ha lehetne, szívesen elfelejtenék. Azt a parancsot kapták, hogy a tömeget kell kiszorítani a TV székház előtt, amit igyekeztek is végrehajtani, de vízágyújuk műszaki állapota nem tette lehetővé a feladat „szakszerű” végrehajtását, mivel a szélvédő ablakrács nem megfelelő állapota miatt, a kődobálástól a szélvédő pókhálósra törött. Ennek ellenére parancsot kaptak a másodszori bevetésre is, hiszen a 9600 liter víz, csupán 15 percre elegendő. A második bevetésnél akadtak el, a mesterséges akadályokban, és mivel nem volt csapattámogatás, az ostromlók gyűrűjébe kerültek. Ekkor vetették be önvédelemből a beépített könnygázkilövőt, aminek a gáza, a nem megfelelő műszaki állapot miatt beszivárgott a fülkébe is, aminek következtében igencsak berezeltek a gáztól és tömegtől. A vádlottak szerint egyesek ténylegesen is, ezért, csőre töltött fegyverekkel várakoztak a további parancsra, amely nem érkezett. A helyzetet az mentette meg, hogy a jelenlevők kiabálva közölték velük, hogy gyertek ki, nem akarunk bántani benneteket. Ekkor, a felszerelést hátrahagyva, de fegyvereiket maguknál tartva, a tüntetők egy részének védelmében, elhagyhatták a helyszínt. Ők, a vádlottak közül, senkit nem ismertek föl. Mivel a vádlottak is kérdezhettek, Edelényi Tamás 1.rendű vádlott javasolta, hogy nézzék végig a helyszínem készült fölvételek DVD-jét, mert a tanúk, nem a valóságnak megfelelően mondják el vallomásaikat, hiszen a második fordulóban, azokat kezdték vízágyúzni, akik csak nézők voltak, nem a dobálókat, így az ő jogos haragjukat is kiváltották. Ennek lett a következmény az akadályok elhelyezése. Az időmúlásra hivatkozva, a tanúk már nem emlékeznek a pontos részletekre, ezért a bírónő fölolvasta a nyomozati vallomásaikat, amelyet ez után is fönntartottak. A bírónő kérdése után azt is elismerték, hogy a vízágyú védelmi rendszerét nem ismerték kellően. Minden tanút szembesítették B. P. 11. rendű vádlottal, aki azt állította, hogy az autó abban a víz áztatta tócsában vált mozgásképtelenné, amit ők, maguk hoztak létre. Az egyik vádlott kérdezi, hogy nem érzik magukat elárulva saját kollégáik által, hiszen a közeli utcában várakozott 500 rendőr, és nem nyújtott segítséget a bajba jutott társaknak. A tanú azt nyilatkozta, hogy ő erről nem is tudott. Itt, még nem merült föl a parancsnok felelőssége, a megtett és az elmulasztott intézkedéseket illetően. Hagy idézzek a bírónő 2009. 12. 11-ei indoklásából:
 „A 2006 09. 18-19-én történő rendőri csapatmozgásokat és megállapította, hogy a rendőri intézkedések nem voltak összehangoltak, fölszerelésük hiányos volt, aminek következtében 216 rendőr sérült meg. Főleg azok sérültek meg, akik igyekeztek helytállni, és azok, akiket a parancsnokaik cserbenhagytak”.
Majd a mai napon két rendőr tanú tette meg vallomását a 34. rendű vádlott S. T. ellen, aki más cselekmény miatt, most is őrizetben van. A tanúk, már nem szívesen beszélnek és emlékeznek erre az esetre sem, de vallomásaikat fönn tarják, míg a vádlott azt kifogásolja, hogy hogyan ismerték fel két helyszínen is a frizurájáról, amikor az események történésekor, sapka volt a fején. A mai napról, röviden ennyi.
2009. 03. 19-én, folytatódtak a tanúmeghallgatások: Bara-Fekete Richárd 25. rendű vádlott ellen azt vallották, hogy egyik lépcsőn álló rendőrnek a lábát „viperával” megütötte. Egyik, most is felismerte, míg a másik kettő nem. Egyébként, a részletekre már ők sem emlékeztek, így a bírónő fölolvasta a nyomozati vallomásukat, amelyet fönntartottak most is. Szembesítés nem volt.
Ebéd után, az Inkal Security 2002 két tulajdonosát, Lasz Györgyöt és Lasz Zoltánt hallgatta meg a bíróság, akik 2006. 07. 01-től látják el a TV épületében a biztonsági szolgálatot. A bírónő által föltett kérdésre, Lasz György elmondta, hogy emberei jelentették neki, hogy a tüntetők, petíciót kívánnak átadni a TV vezetőjének. Az épületben, 8-9 embere látta el a beléptető feladatot, és egyéb szolgálatot, és amikor komolyabbnak látta a helyzetet, 22.45 körül ő is megérkezett. Hogy első kézből kapjon információt, két emberét a tömegbe küldte tájékozódás, és információszerzés céljából, majd az információ értékelése után, hozzákezdtek a bejárati ajtó eltorlaszolásának, hogy késleltessék az „ostromlók”bejutását. A rendőrök, átvették az irányítást az épületben, ő pedig továbbra is a biztonsági szolgálat vezetőjével, Héber Tamással tartotta a kapcsolatot, mivel a Tv vezetőivel egyáltalán nem volt kapcsolata. Amikor a rendőrök a füst miatt feladták az épület védelmét, őket is fölszólították a távozásra, de csak az alagsorig vonultak vissza. Arról, nem tett említést, hogy ki volt a benti rendőri erők parancsnoka. Elmondja továbbá, hogy a tüntetők támadása a székház ellen irányult, de nem tud arról, hogy az adás megszakítása lett volna a céljuk. Védői és vádlotti kérdésre elmondta, hogy tudott arról, hogy a TV vezetősége a petíciót nem hajlandó átvenni, mert erről őt a diszpécser tájékoztatta.
Majd Lukin Sándor operatőr vallomása következett, aki azt állította, hogy nem volt petíció, mert Torockai László és Takács András, nem hozott, de hozták a tömeget. A Kossuth téren készült fölvétele kapcsán jelentették be, hogy 300 fő körüli a TV-hez induló tüntetők száma. A tüntetők, kővel dobálták a rendőröket. A petíció átadása miatt érkezőket, én vettem föl a kamerával. A védelem kérdésére ő is elmondta, hogy nem tud arról, hogy a tüntetők az adás megszüntetését akarták volna. A sok kérdésre a tanú, egyre türelmetlen válaszokat adott. A 22. rendű vádlott, D. B. is megkérdezte, hogy miért mondtak 300 főt, hiszen a Kossuth téren ezen a napon, egyszer sem volt ilyen kevés ember.
Novák András Inkál alkalmazott elmondta, hogy tőle kért segítséget Takács András, a petíció átadása céljából. Ekkor a váltásvezető, Szabó Zoltán volt, aki telefonált is valahová, de nem tudja, hogy kivel beszélt, majd Takácsékat távozásra szólították föl, de ők azt mondták, hogy joguk van maradni. Ekkor, pénzfeldobással döntötték el, hogy Torockai Lászó megy a Kossuth térre a tüntetőkért, hogy a tömeg nyomása kikényszeríthesse a petíció átvételét. Ekkor, a küldöttség, nyugodt volt és udvarias, de határozott.
 Majd Gaudi Nagy Tamás indítványára, a bíróság meghallgatta Torockai Lászlót, a védelem tanújaként, de felhívta a figyelmét az igazmondás kötelezettségére, amit a tanú tudomásul is vett. Majd a bírónő, átadta a kérdésfeltevés jogát a védelem részéről Gaudi Nagy Tamásnak, de G. A. 32. rendű vádlott először föltette azt a kérdést Torockai Lászlónak, hogy emlékszik-e annak a rendőrtisztnek a nevére, aki akkor vele beszélgetett, amikor az ő kezében volt egy hangosbeszélő? Torockai László közölte, hogy annak a rendőrtisztnek a neve Majoros Zoltán alezredes, aki akkor a Rebisz rendőrtisztje volt.
Majd Gaudi Nagy Tamás kérte, hogy mondja el Torockai László a tapasztalt, és általa megélt eseményeket 2006. 09. 18-ai petíció átadási kísérletről. Az elhangzottak rövid változatát közlöm az alábbiakban.
Aznap este érkeztem a Kossuth térre, hiszen nemrég szabadultam a szlovákiai fogságból. A Kossuth téren, aznap fogalmazott petíciót a kezembe nyomták, és kértek, hogy olvassam, vagy olvastassam be a TV1-es adón, mint a Kossuth tériek követelését. El is indultunk vagy 30-an, és kísért bennünket a HIR TV egyik stábja. Odaérve, közölték velünk, hogy nem hajlandóak átvenni, pedig elfogadtam volna alacsonyabb beosztású vezető személyt is átvevőként. Ekkor történt az, hogy Takács András és én, pénzfeldobással döntöttük el, hogy ki megy vissza a Kossuth térre az emberekért, hogy nyomatékot adjunk a követelésünknek. Amikor a tömeggel odaértünk, a rendőrök kordont vontak elénk, hogy megakadályozzák belépésünket a TV székházba, majd ők alkalmaztak erőszakot velünk szemben, nem mi velük szemben. Én, mindent láttam, és kijelentem, hogy igenis volt petíció, a nemleges nyilatkozatok ellenére is. A tömeg, addig békésen viselkedett, ameddig egy zászlós embert, név szerint Sneider Tamást, be nem rántották a rendőrsorfal mögé, ahol többen rárontottak és bántalmazták. A jogos indulat után, engem kért Majoros Zoltán, hogy csillapítsam a tömeget, utána átveszik a petíciót. Mivel a G. A. által biztosított hangosbeszélő működésképtelen volt, kértem Majoros Zoltán alezredest, hogy biztosítson számomra egy hangosítóval ellátott autót, hogy beszélhessek a jelenlevőkhöz. Ő, egy autót a rendelkezésemre is bocsátott, és igyekeztem a rendőrök által fölhergelt tömeget csillapítani. A szerző megjegyzése: (TV adásban láttam, mivel nem voltam a helyszínen, hogy Torockai László, ekkor itt, beolvasta a Kossuth tériek petícióját is.) Amikor éjfél után bejutottunk a székházba, ott már nem voltak vezetők, így a petíciót, a legmagasabb rendőrtisztnek adtam át. Takács Andrással együtt voltunk ott. Ismételt megjegyzés: Mivel Torockai László név szerint nem nevezte meg a petíciót átvevő legmagasabb rendfokozatú rendőrtiszt nevét, hitelt érdemlő adat idejéig, fel kell tételeznem, hogy az átvevő, Majoros Zoltán alezredes lehetett). Hol van most az átadott petíció, és hány példány volt forgalomban, mert Takács Andrástól kapott információ alapján (2009. 03. 21-én) a petíció, nála volt, és nem adta át senkinek.  Gaudi Nagy Tamás kérdezi, hogy hogyan vezették föl a petíció átvételének kérdését?
 A Tv vezetőjével akartam beszélni, és a portánál levő személy, föl is telefonált valahova, de vezetők azt üzenték, hogy nem tárgyalnak velünk, de üzenték, hogy a rendőrök már úton vannak értünk. Ezért döntöttem úgy, hogy a Kossuth térre megyek az emberekért. Egyébként, engem, nem marasztalt el a bíróság, amiért a tömeg élén a TV székházhoz mentem, és ez jogerős. Az akkor éppen ott tartózkodó Navracsics Tibor FIDESZ frakcióvezető, és Juhász Ferenc jelenlegi honvédelmi miniszter is tanúsíthatja, hogy mi, senkinek a mozgását nem akadályoztuk. A szakszerűtlen és brutális rendőri fellépés váltotta ki a tömeg heves reakcióját. Egy pánikba esett rendőr, riasztólövésként, egy egész tárat ki is lőtt a fegyveréből. Szerencse, hogy nem emberre célzott.
Hogyan emlékszik a vízágyú bevetésére?
A vízágyús autó, nem törődve a tömeg jelenlétével, közéjük akart hajtani, de elakadt. Végül is a sokkos állapotú vízágyúsokat a tüntetők mentették ki az autóból, de közülük, senkit nem bántottak. Én, úgy jutottam be a székházba, hogy a rendőrök segítettek be, hiszen akkor azért hívtak, hogy tárgyaljanak velem. Majoros Zoltán alezredes is ott volt. Valójában a beolvasás azért nem sikerült, mert akkor már nem volt műszaki személyzet sem a helyszínen.
A TV dolgozói, veszélyben voltak-e?
A jelen levő Kert Atilla provokált bennünket, de őt sem bántottuk, hiszen nem azért jöttünk.
Nem voltak veszélyben, mert mi nem akartuk őket bántani, sőt, az adást sem akartuk megszüntetni, hiszen az volt a célunk, hogy beolvassák petíció tartalmát, hogy az ország lakossága tudomást szerezzen békés szándékú céljainkról. Még azt sem határoztuk meg, hogy mikor olvassák be, hiszen ezt rájuk bíztuk volna, csak azt vártuk, hogy hitelesen tájékoztassanak, hogy nem háromszáz fős tömeg követel, hanem több ezer. A végén, már csak a rendőrök tárgyaltak velünk, mi meg abban a tudatban voltunk, hogy megbukott a Gyurcsány kormány. Sajnos, ez nem következett be.
Végezetül, a védelem, a további tárgyalásokra, javasolja beszerezni azt a szabályzatot, hogy hogyan kell, vagy kellett volna kezelni a petíció átvételét. Kéri Takács András tanúkénti meghallgatását, továbbá a befejezett ügyek lezárását.

 Tájékoztatásként közlöm, hogy azon vádlottak nevei és fényképeit közlöm, akiktől megkaptam a személyes engedélyt.

 

 

 

 

 

 

 

 
Bencze Pali
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.