Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.15

2008. 12. 11 - MEGSZÜLETTEK AZ ELSŐ ÍTÉLETEK

Ügyszám: 80.014/07
Terhelt: Edelényi Tamás és 44 társa.
Vád: Közérdekű üzem megzavarása.
Bíró: dr. Szabó Noémi 7. B tanács.
 
2008. 12. 11-én, folytatódott a Közérdekű üzem megzavarása címen indított büntetőeljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és 5 vádlott fölött, ítéletet mondott a Bíróság.
Edelényi Tamás és társai, néven ismert büntetőügyben, dr. Szabó Noémi bírónő ma, a következő ítéleteket hirdette ki:
 
A Magyar Köztársaság nevében a Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2008. 05. 27-28-29, 06. 03, 07. 02 és 29, 09. 30-án történő nyilvános tárgyalások alapján meghozta és kihirdeti az alábbiak szerint ítéletét:
 
Márkus Tibor 4.rendű vádlott bűnös, társ tettesként elkövetett Közérdekű Üzem megzavarásának bűntettében, ezért őt a bíróság, 1 év börtönbüntetésre ítélte, de a büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, és előzetes mentesítésben részesíti.
 
Petrovics Olivér (a 2006. 09.20-22 között előzetesben, majd szabadlábon lévő) 7. rendű vádlott bűnös, társ tettesként elkövetett Közérdekű Üzem megzavarásának bűntettében, és társ tettesként csoportosan elkövetett hatóság elleni erőszak bűntettében, ezért őt a bíróság, halmazati büntetésül, 1 év 4 hónapi börtönbüntetésre ítéli, a büntetés végrehajtását 3 évre felfüggeszti, a vádlottat, előzetes mentesítésben részesíti. Az általa börtönben töltött időt, esetleges végrehajtás esetén, beszámítja.
 
Kindermann Győző 15. rendű vádlott bűnös, társ tettesként elkövetett Közérdekű Üzem megzavarásának bűntettében, ezért őt a bíróság, 1 év börtönbüntetésre ítéli, de végrehajtását, 3 évre felfüggeszti és előzetes mentesítésben részesíti.
 
Hartmann Eduárd 38. rendű vádlott bűnös, társ tettesként elkövetett Közérdekű Üzem megzavarásának bűntettében, és társ tettesként és csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítéli, a büntetés végrehajtását 3 évre felfüggeszti és előzetes mentesítésben részesíti.
 
Nyíri Tibor (jelenleg más ügyben előzetes letartóztatásban levő) 39. rendű vádlott bűnös, társtettesként elkövetett Közérdekű Üzem megzavarásának bűntettében, társtettesként és csoportosan felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 1 év 6 hónapi börtönbüntetésre ítéli a büntetés végrehajtását 3 évre felfüggeszti.
 
Kötelezi a vádlottakat az eljárás során fölmerült bűnügyi költségek viselésére.
 
Előzetesen a bírónő ismertette, hogy kik ellen fejezték be az eljárást, és hozzák meg az I.. fokú ítéletet, majd közli a jelenlevőkkel, hogy az eljárás 2009. 03. 18, 19, 24, 25, 26-án folytatódik. Majd ismertette a 2006 09. 18-19-én történő rendőri csapatmozgásokat és megállapította, hogy a rendőri intézkedések nem voltak összehangoltak, fölszerelésük hiányos volt, aminek következtében 216 rendőr sérült meg. Főleg azok sérültek meg, akik igyekeztek helytállni, és azok, akiket a parancsnokaik cserbenhagytak.
Majd az ügyész ismertette a vádiratot, amely arról szólt, hogy a több ezres tömegből kivált kb. 300 fő, azzal a céllal vált ki, hogy elfoglalják a TV székházat. A rendőröket visszaszorították, törtek-zúztak. 29 237 000 forintnyi a keletkezett kár összege. Majd röviden ismertette az MTV dolgozóinak rövid tanúvallomását.
Megállapította, hogy ekkor tömegzavargás volt. Ez a cselekmény, a BTK. 260.§ 1 szakasza szerint Közérdekű Üzem megzavarásának a bűntette. Továbbá ismertette a vádlottak beismerő vallomását enyhítő körülményként, majd bizonyos eseteket súlyosbítóként.
Javasolta, hogy a Bíróság mondja ki a vádlottak bűnösségét a Btk. idézett pontjai szerint. Felfüggesztett büntetést kér a vádlottakra próbaidő meghatározásával, és az eljárási költségek megfizetését.
Majd a védelem mondja el a védőbeszédét, főleg az enyhítő körülményeket figyelembe véve és a cselekmény elkövetése óta eltelt időmúlásra hivatkoztak, és enyhe ítéletet kértek. Elmondják, hogy a bizonyítás, a helyszínen levő Tv közvetítéseknek köszönhetően, voltak bizonyító értékűek a cselekményeket illetően. Majd védenceik egyéni körülményeit hozták fel enyhítő oknak.
A Bíróság 11_25-kor ítélethozatalra visszavonult és 11.45-kor kihirdette az ítéletet, majd indokolta.
A Bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik is, és fellebbezést nem nyújtanak be. Az ítéletek, a mai nappal jogerőre emelkedtek, és a próbaidő a mai nappal kezdődik.
Talán erről röviden ennyi. Azt gondolom, hogy fölmentésre senki nem számíthat.
De vajon mikor fogják azokat is felelősségre vonni, aki ezt az eseményt kiprovokálta?
 
Az ítélet indoklása:
Önök valamennyien együttműködtek a hatóságokkal, beismerő vallomást tettek elismerték a károkozást. Van, akinek kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, azóta nem vesznek részt tüntetéseken. Az előzetes mentesítés következményeként, kaphatnak Erkölcsi Bizonyítványt. Akik több cselekményben voltak bűnösök, azok halmazati büntetésként kapták a magasabb büntetést. Mindezeket, személyekre lebontva ismerteti a bírónő. Azok a személyek, akik előzetesben voltak, esetleges büntetés végrehajtása esetén, a fogva tartásuk idejét a letöltendő büntetésbe be fogjuk számítani. A 39. rendű vádlottnak, előzőleg volt már összeütközése a törvénnyel, ezért kapott 2 hónappal több büntetést. Az előzetes mentesítést, a korábbi törvénnyel való összeütközése miatt nem kapta meg. (Ez volt az a Fradi drukker, aki azért is ment a TV székház elé, hogy a Fradi ismét kerüljön vissza az NB: I.-be.) Mindenkinek csak a saját bűnügyi költségét kell viselnie. Minden elítélt és védője tudomásul vette az ítéletet. Ezzel, a bíróság, ellenük befejezettnek minősíti az eljárást, és a következő tárgyalásokon, nem kötelesek megjelenni. Tehát az öt személy ellen, befejeződött az eljárás.
Már 45 vádlott van, de a még el nem ítéltek közül, nem tudom, hogy ki, hányad rendű lehet, hiszen változott a vádlottak sorrendje.
 
Bencze Pali
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.